Andere activiteiten


De zaterdagacademie organiseert jaarlijks een excusrie naar musea in Nederland en omstreken.

Verder zijn er ook incidenteel andere activiteiten.

Vanwege de Corona-pandemie zijn de excursies in 2021 en 2022 afgelast.




Excursie naar Antwerpen, 2023
Op zaterdag 21 januari 2023 hebben we een excursie naar het heropende Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. We vertrekken vanaf 9:30 van de Praxis aan de Tenierslaan 2, Eindhoven Programma:
  • 09:15u Voorstaan touringcar – bij Praxis Tenierslaan 2, Eindhoven
  • 09:30u Vertrek Eindhoven naar Museum voor Schone Kunsten Antwerpen
  • 11:00u Verwachte aankomst Antwerpen
  • 16:00u Vertrek Antwerpen naar Eindhoven
  • 17:30u Verwachte aankomst Eindhoven

Schilderen in de Petruskerk, Januari 2022
Op zaterdag 29 januari 2022 heeft de groep van Jacques van Erven een ochtend geschilderd in de Petruskerk in Woensel.
Na de tentoonstelling in december 2021 was er interesse om meer samen te doen. dit was de eerst volgende activiteit.




Met de bus naar K20 en K21 - Museumexcursie naar Düsseldorf - 18 januari 2020
We realiseren het ons niet altijd, maar vanuit Eindhoven zit je niet alleen in een vloek en een zucht in België, ook interessante metropolen in Duitsland liggen eigenlijk vlakbij. Dat bleek nog eens tijdens het uitstapje van de Zaterdagacademie op 18 januari naar Düsseldorf. Twee uur was er uitgetrokken voor de reis ernaartoe, maar na nauwelijks anderhalf uur al parkeerde de toch best rustig rijdende chauffeur zijn touringcar al naast de Oberkasseler Brücke, op korte loopafstand van het stadscentrum.

Een stoet van zo’n 60 kunstminnaars, leden van de Zaterdagacademie en een genereus aantal introducés, zette zich in beweging richting Museum K20, dat bij aankomst nog maar net open was. Prachtig gebouw, maar het ging natuurlijk vooral om wat er binnen te zien was. Met als pièce de resistance een grote tentoonstelling van relatief onbekend werk van Edvard Munch, tijdgenoot van Vincent van Gogh en behept met een al even benarde psyche. Edvard liet beide oren heel, maar liet emoties, visoenen en schrikbeelden op indringende wijze van zijn palet spatten. Bij sommige werken kreeg je onwillekeurig een Anton Heyboer-gevoel: klaar terwijl u wacht. Maar daarom niet minder indringend. Andere werken lieten ongrijpbare personages zien in een impressionistische setting en expressionistisch weergegeven, bijna schreeuwende bomen. ‘De Schreeuw’ zelf, iconisch werk van Munch ontbrak. Bewust waarschijnlijk, het ging er hier in Düsseldorf om, met Karl Ove Knausgard als een van de samenstellers, onbekende kanten van de Noorse kunstenaar te laten zien. Zoals levensgrote, schitterend geschilderde portretten van tijdgenoten. Munch wist onder hun huid te kruipen om persoonlijkheden op uitzonderlijke wijze tot leven te brengen.
Met dank aan K20
Na K20 was er er de mogelijkheid om ook nog K21, zustermuseum met – what’s in a name – 21ste-eeuwse, dus super-actuele kunst te bezoeken. Leuk om er te voet langs de Rijn en een sfeervol stadspark naartoe te lopen. Ook alweer een schitterend, classicistisch gebouw met imponerende architectuur ook aan de binnenkant. En met kunst die vooral aanzet tot nadenken. Die vragen discussie en soms weerzin oproept. Zoals een zaalvullende opeenhoping van over het algemeen alledaagse objecten die alle met breed, bruin plaktape op de vloer of aan de muur gefixeerd waren. Ook de suppoost die er toch al dagen tegenaan gekeken moet hebben, stond voor een raadsel. Maar ach: vanzelfsprekendheden laten kantelen, uit een heel andere hoek bekijken, lachwekkend of treurig uitvergroten: is dat nu juist niet precies de essentie van kunst anno nu? Kortom, een mooie combi, dit dagvullende bezoek aan K20 en K21. Lof voor de organisatoren en sympathiek van de Zaterdagacademie om deze excursie open te stellen voor kunstliefhebbers zonder zaterdagse penselen…….