Digitale Expositie 2021


Digitale Expositie 2020


Met de bus naar K20 en K21 - Museumexcursie naar Düsseldorf - 18 januari 2020
We realiseren het ons niet altijd, maar vanuit Eindhoven zit je niet alleen in een vloek en een zucht in België, ook interessante metropolen in Duitsland liggen eigenlijk vlakbij. Dat bleek nog eens tijdens het uitstapje van de Zaterdagacademie op 18 januari naar Düsseldorf. Twee uur was er uitgetrokken voor de reis ernaartoe, maar na nauwelijks anderhalf uur al parkeerde de toch best rustig rijdende chauffeur zijn touringcar al naast de Oberkasseler Brücke, op korte loopafstand van het stadscentrum.

Een stoet van zo’n 60 kunstminnaars, leden van de Zaterdagacademie en een genereus aantal introducés, zette zich in beweging richting Museum K20, dat bij aankomst nog maar net open was. Prachtig gebouw, maar het ging natuurlijk vooral om wat er binnen te zien was. Met als pièce de resistance een grote tentoonstelling van relatief onbekend werk van Edvard Munch, tijdgenoot van Vincent van Gogh en behept met een al even benarde psyche. Edvard liet beide oren heel, maar liet emoties, visoenen en schrikbeelden op indringende wijze van zijn palet spatten. Bij sommige werken kreeg je onwillekeurig een Anton Heyboer-gevoel: klaar terwijl u wacht. Maar daarom niet minder indringend. Andere werken lieten ongrijpbare personages zien in een impressionistische setting en expressionistisch weergegeven, bijna schreeuwende bomen. ‘De Schreeuw’ zelf, iconisch werk van Munch ontbrak. Bewust waarschijnlijk, het ging er hier in Düsseldorf om, met Karl Ove Knausgard als een van de samenstellers, onbekende kanten van de Noorse kunstenaar te laten zien. Zoals levensgrote, schitterend geschilderde portretten van tijdgenoten. Munch wist onder hun huid te kruipen om persoonlijkheden op uitzonderlijke wijze tot leven te brengen.
Met dank aan K20
Na K20 was er er de mogelijkheid om ook nog K21, zustermuseum met – what’s in a name – 21ste-eeuwse, dus super-actuele kunst te bezoeken. Leuk om er te voet langs de Rijn en een sfeervol stadspark naartoe te lopen. Ook alweer een schitterend, classicistisch gebouw met imponerende architectuur ook aan de binnenkant. En met kunst die vooral aanzet tot nadenken. Die vragen discussie en soms weerzin oproept. Zoals een zaalvullende opeenhoping van over het algemeen alledaagse objecten die alle met breed, bruin plaktape op de vloer of aan de muur gefixeerd waren. Ook de suppoost die er toch al dagen tegenaan gekeken moet hebben, stond voor een raadsel. Maar ach: vanzelfsprekendheden laten kantelen, uit een heel andere hoek bekijken, lachwekkend of treurig uitvergroten: is dat nu juist niet precies de essentie van kunst anno nu? Kortom, een mooie combi, dit dagvullende bezoek aan K20 en K21. Lof voor de organisatoren en sympathiek van de Zaterdagacademie om deze excursie open te stellen voor kunstliefhebbers zonder zaterdagse penselen…….
Expositie in Pand P

Van 2 oktober tot 13 november exposeerden cursisten uit de groep van Jacques van Erven werk in Pand P aan de Leenderweg. Van elke cursist hing er 1 werk. Zowel personeel als ook publiek reageerden positief. Smaakt naar meer!

Expositie van de Zaterdagacademie in het CKE

De tentoonstellingscommissie van het CKE vroeg docent Jacques van Erven een tentoonstelling te maken met werken van zijn cursisten van de Zaterdagacademie. Een prima idee, temeer omdat het erg belangrijk is dat verschillende culturele groeperingen in Eindhoven meer open staan voor samenwerking. We zijn uiteindelijk collega's. Ook kunnen op die plek heel veel mensen kennis maken met de activiteiten van bijv. de Zaterdagacademie.

Jacques maakte een selectie van werken uit de laatste 10 jaar van cursisten die nu actief zijn in zijn groep. Er kwamen goede reacties van zowel de CKE-commissie als ook van bezoekers. Voor herhaling vatbaar dus!!

De tentoonstelling was te zien van 11 maart t/m 20 april in het CKE.

Expositie in het Veemgebouw 2019 - Workshop model


Publieksprijzen - Expositie 2019

1e prijs: Warner van der Waal | Verbinding | Mekka


2e prijs: Jolanda Paree | Model staande (zwart)